Πριν την ανάγνωση του βιβλίου
- Ο δάσκαλος ζητά από τα παιδιά να παρατηρήσουν το εξώφυλλο και να περιγράψουν τη Χαρά. Η περιγραφή θα μπορούσε εκτός από εξωτερικά γνωρίσματα να περιλαμβάνει και εσωτερικά γνωρίσματα που πιστεύουν πως μπορεί να έχει το κορίτσι αυτό.
- Τα παιδιά θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν τη Χαρά στο τετράδιό τους και να σχεδιάσουν πάνω από το κεφάλι της ένα συννεφάκι. Μέσα στο συννεφάκι αυτό, θα μπορούσαν να γράψουν μια ατάκα ή σκέψη που πιστεύουν πως θα μπορούσε να λέει η Χαρά.
- Διαβάζοντας τον τίτλο τα παιδιά κάνουν υποθέσεις σχετικά με το πώς τι να μπορεί να σημαίνει ο τίτλος. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα επιμέρους ερωτήματα: «Γιατί έχασε η Χαρά τη χαρά;», «Τι να ήταν η χαρά για τη Χαρά;», «Με ποιο τρόπο κατάφερε να την ξαναβρεί;»
- Ο δάσκαλος ζητά από τα παιδιά να ζωγραφίσουν εναλλακτικά εξώφυλλα. Πχ. Ζωγραφίζουν τη Χαρά και γύρω της ζωγραφίζουν άλλα αντικείμενα/πρόσωπα που να σημαίνουν χαρά για τη Χαρά. Ακόμα θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους γράφοντας τον τίτλο: «Ο/Η ……… βρήκε τη χαρά» και να ζωγραφίσουν γύρω τους πρόσωπα και αντικείμενα που για εκείνους να σημαίνουν χαρά. (Η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να γίνει και αφού διαβαστεί και συζητηθεί η ιστορία).
Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου
- Σελ. 4-5 Ο δάσκαλος στέκεται στο σημείο που λέει πως οι δικοί της όλο της έφερναν περισσότερα, γιατί ποτέ δεν έμενε ευχαριστημένη. Τα παιδιά θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα κατάλογο στο τετράδιό τους και να τον συμπληρώσουν γράφοντας αντικείμενα που μπορεί να έφεραν στη Χαρά οι δικοί της. Ο δάσκαλος ενθαρρύνει τα παιδιά να βρουν όσο πιο πρωτότυπες ιδέες γίνεται.
- Σελ. 4-5 Με βάση ένα από τα αντικείμενα που έγραψε κάποιο παιδί στη λίστα του, όλη η τάξη ομαδικά θα μπορούσε να διηγηθεί μια ιστορία για τη φορά που οι δικοί της Χαράς έφεραν στη Χαρά το συγκεκριμένο αντικείμενο. Π.χ. Ήταν ένα ηλιόλουστο απόγευμα και η Χαρά καθόταν στον κήπο. Ο μπαμπάς της στάθμευσε το αμάξι του στο γκαράζ και κατέβηκε με….
- Σελ 4-5 Με παρόμοιο τρόπο τα παιδιά θα μπορούσαν να δραματοποιήσουν μια τέτοια σκηνή.
- Σελ 4-5 Τα παιδιά παρατηρούν την εικόνα και δραματοποιούν ένα μονόλογο που να εκφράζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς της Χαράς.
- Σελ. 4-5 Τα παιδιά ζωγραφίζουν την εικόνα της σελ. 4 και γράφουν μέσα σε μπαλονάκια λόγια και σκέψεις πάνω από τη Χαρά, το αρκουδάκι, την κούκλα, το μπαλόνι, κλπ. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δραματοποιήσουν τη σκηνή προσωποποιώντας τα αντικείμενα.
- Σελ. 4-5 «Χαρά, τι θέλεις για να είσαι ευτυχισμένη;» γράφει στο τέλος της σελίδας. Κάθε παιδί γράφει σε ένα φύλλο χαρτί την απάντηση της Χαράς. Οι απαντήσεις μπαίνουν μέσα σε ένα κουτί που ο δάσκαλος ονομάζει «Το κουτί της Χαράς της χαράς». Το κουτί θα μπορούσε να ανοιχθεί μετά το τέλος της ανάγνωσης της ιστορίας και τα παιδιά θα μπορούσαν να σχολιάσουν τις απαντήσεις που είχαν γράψει τότε και να σχολιάσουν κατά πόσο θεωρούν πως οι απόψεις της Χαράς έχουν πλέον αλλάξει και άρα αυτά που θεωρούσαν πως θα την έκαναν χαρούμενη δε θα την κάνουν πια χαρούμενη.
- Σελ. 6-7 Ο δάσκαλος γράφει πάνω στον πίνακα το ερώτημα: «Μα γιατί η Χαρά ήταν πάντα τόσο λυπημένη;» Ύστερα γράφει στον πίνακα ζευγάρια λέξεων που ομοιοκαταληκτούν: π.χ. λύπη-γρίπη, γκρινιάζει-νάζι, λυπημένη-επιμένει, πατέρας-αέρας, αρκουδάκι-κουκλάκι, αστείος-κυρίως. Όλη η τάξη ομαδικά χρησιμοποιώντας τις ομοιοκαταληξίες αυτές φτιάχνει ένα ποιηματάκι που να απαντά στο ερώτημα. Ή ένα ποιηματάκι που να ταιριάζει με την εικόνα και με τα όσα ξέρουν ως τώρα τα παιδιά για τη Χαρά. Ύστερα, μπορούν αν το ντύσουν με μια γνωστή τους μελωδία και να το τραγουδήσουν.
- Σελ. 6-7 Τα παιδιά παρατηρούν την εικόνα και διηγούνται προφορικά μια ιστορία με τίτλος «Ένας πολύ αστείος μπαμπάς». Η ιστορία μπορεί να έχει ή και μην έχει σχέση με την ιστορία μας. Εναλλακτικά, τα παιδιά θα μπορούσαν να φτιάξουν μια ιστορία με θέμα: «Ένας περιπετειώδης μπαμπάς» και με βάση τα αντικείμενα που υπάρχουν στην εικόνα (αερόστατο, ρομπότ, ελικόπτερο) να διηγηθούν μια περιπέτεια που είχε κάποτε ο μπαμπάς, χρησιμοποιώντας τις λέξεις αυτές.
- Σελ. 6-7 Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τις λέξεις αυτές (αερόστατο, ρομπότ, ελικόπτερο) γράφουν την πιο πρωτότυπη πρόταση που μπορεί να σκεφτεί το καθένα να σκεφτούν, η οποία να περιλαμβάνει μέσα και τις τρεις αυτές λέξεις. Όλη η τάξη θα μπορούσε έπειτα να επιλέξει μια από τις λέξεις αυτές και με βάση την πρόταση αυτή να διηγηθεί μια ιστορία.
- Σελ. 6-7 Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τις τρεις αυτές λέξεις (αερόστατο, ρομπότ, ελικόπτερο) φτιάχνουν προτάσεις που θα έλεγε η Χαρά ή τα ίδια τα παιδιά ως εξής: Αν είχα ένα αερόστατο, θα……., κλπ.
- Σελ. 8-9 Τα παιδιά παρατηρούν την ντουλάπα της Χαράς και έπειτα περιγράφουν ή/και ζωγραφίζουν το πιο χαρούμενο φόρεμα που μπορούν να φανταστούν. Κάτι ανάλογο μπορούν να κάνουν και με το πιο χαρούμενο παιχνίδι που μπορούν να φανταστούν.
- Σελ. 8-9 Ο δάσκαλος γράφει στον πίνακα το ερώτημα: «Έκαναν καλά οι γονείς της Χαράς που έδιναν στην κόρη τους ό,τι ήθελε;» Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα καλείται να βρει επιχειρήματα για την άποψη: «Οι γονείς της Χαράς έκαναν καλά που έδιναν στην κόρη τους ό,τι ήθελε». Η άλλη ομάδα καλείται να υπερασπιστεί την άποψη: «Οι γονείς της Χαράς δεν έκαναν καλά που έδιναν στην κόρη τους ό,τι ήθελε». Δίνεται χρόνος στις ομάδες να βρουν επιχειρήματα. Έπειτα, ο δάσκαλος περιφέρεται ανάμεσα στις ομάδες και ακούει τα επιχειρήματά τους.
- Σελ. 8-9 Ο δάσκαλος παρουσιάζει στα παιδιά μια εικόνα κλειστής ντουλάπας. Τα παιδιά καλούνται να διατυπώσουν προτάσεις ως εξής: «Μέσα στην ντουλάπα της χαράς και της ευτυχίας πρέπει να υπάρχουν…» Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν το περιεχόμενο μιας τέτοιας ντουλάπας.
- Σελ. 8-9 Τα παιδιά ζωγραφίζουν φορέματα, τα κόβουν και τα κολλούν πάνω σε καλαμάκια. Έπειτα, ετοιμάζουν ομαδικά μια μικρή παράσταση κουκλοθέατρου σχετικά με το τι συζητούν τα φορέματα της Χαράς μέσα στην ντουλάπα της. Εναλλακτικά, η παράστασή τους θα μπορούσε να είχε θέμα: «Τα φορέματα της Χαράς επαναστατούν».
- Σελ. 8-9 Ο δάσκαλος γράφει στον πίνακα τίτλο: «Μια μυστηριώδης ντουλάπα» και τα παιδιά διηγούνται ή γράφουν μια ιστορία μυστηρίου (σχετική ή άσχετη με την ιστορία της Χαράς).
- Σελ. 10-11 Τα παιδιά ζωγραφίζουν την παράξενη κούκλα της Χαράς.
- Σελ. 10-11 Τα παιδιά παρατηρούν την εικόνα της σελ. 11. Η Χαρά κάθεται πάνω σε ένα βουνό από δώρα. Πού θα ήθελαν να κάθονται τα παιδιά; Το κάθε παιδί ζωγραφίζει τον εαυτό του να κάθεται πάνω σε ένα βουνό από… και εξηγεί στους συμμαθητές του την επιλογή του. Εναλλακτικά, τα παιδιά θα μπορούσαν να διηγηθούν μια ιστορία με τίτλο: «Τη μέρα που τα δώρα της Χαράς έφτασαν μέχρι το ταβάνι;»
- Σελ. 10-11 Οι γονείς μονολογούσαν «Τι θα κάνουμε με αυτό το παιδί;» Τα παιδιά δραματοποιούν έναν διάλογο μεταξύ των γονιών της Χαράς.
- Σελ. 10-11 Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με το γιατί η Χαρά δεν μπορεί να νιώσει χαρούμενη; Τι θα της έλεγαν εκείνα για να της αλλάξουν γνώμη;
- Σελ. 12-13 Ούτε τα γλυκά γλύκαναν την καρδιά της Χαράς. Ο δάσκαλος γράφει στον πίνακα τον τίτλο «Η συνταγή της χαράς» και τα παιδιά γράφουν στα τετράδιά τους μια συνταγή που θεωρούν πως θα μπορούσε να κάνει τη Χαρά και γενικά κάθε άνθρωπο χαρούμενο. Ο δάσκαλος θα μπορούσε να δώσει στα παιδιά μαγειρικούς όρους για να χρησιμοποιήσουν π.χ. πρέζα, κουταλιά, δέσμη, κλπ Π.χ. μια δέσμη φιλία, μια κουταλιά χαμόγελο, τρία ποτήρια ανέκδοτα, κλπ.
- Σελ. 14-15 Τα παιδιά φτιάχνουν πια παγωμένη εικόνα ως εξής: γίνονται η γιαγιά που στέκεται έξω από την πόρτα της Χαράς κρατώντας τη βαλίτσα της στο χέρι. Ο δάσκαλος περιφέρεται ανάμεσα στα παιδιά και κάθε παιδί που αγγίζει στον ώμο το ξεπαγώνει. Το παιδί αυτό θα πρέπει να εκφράσει τις σκέψεις της γιαγιάς εκεί στο κατώφλι της Χαράς.
- Τα παιδιά ζωγραφίζουν μια μεγάλη βαλίτσα, τη βαλίτσα της γιαγιάς, και μέσα γράφουν ή ζωγραφίζουν δώρα που θα μπορούσε να έχει φέρει η γιαγιά στην εγγονή της από την Ιταλία.
- Σελ 16-17 Ο δάσκαλος και τα παιδιά συζητούν το θέμα της προσευχής. Γιατί ένιωσε την ανάγκη εκείνη την ώρα η γιαγιά να προσευχηθεί; Εκείνα πότε προσεύχονται; Τι προσευχές ξέρουν; Κλπ.
- Τα παιδιά δραματοποιούν τη σκηνή που περιγράφεται στη σελ. 17. Μοιράζουν ρόλους (γιαγιά, Χαρά, περαστικοί, πωλητές, κλπ) Ύστερα, συνεννοούνται είτε προφορικά είτε κάθε ομάδα γράφει μια μικρή θεατρική σκηνή και έπειτα την παρουσιάζει στους υπόλοιπους συμμαθητές της.
- Σελ. 18-19 Τα παιδιά με τη βοήθεια του δασκάλους τους βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με άστεγους ανθρώπους. Γίνεται συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να οδηγεί ανθρώπους να καταλήξουν να ζουν μέσα στους δρόμους. Επίσης, τα παιδιά αναφέρουν τι μπορεί να κάνουν τα ίδια με τους γονείς τους για να βοηθήσουν τέτοιους ανθρώπους αν έχουν στην πόλη τους.
- Σελ. 18-19 Τα παιδιά παρατηρούν την εικόνα της σελ. 19. Ζωγραφίζουν τη Χαρά και γράφουν μέσα σε συννεφάκι πάνω από το κεφάλι της τι μπορεί να σκέφτηκε εκείνη την ώρα που είδε εκείνους τους ανθρώπους στον δρόμο.
- Σελ. 20-21 Στη σελ. 21 διαβάζουμε πως μετά τη συζήτηση που έκανε η Χαρά με τη γιαγιά της με θέμα τους άστεγους ένιωσε πραγματικά λυπημένη. Τα παιδιά συγκρίνουν τη λύπη που ένιωθε η Χαρά πριν δει αυτό το θέμα και τη λύπη που ένιωθε αφού το είδε. Γιατί η λύπη της έγινε τώρα δυνατότερη; Η λύπη αυτή την οδήγησε να κάνει;
- Τα παιδιά γράφουν προτάσεις ως εξής: «Μόλις η Χαρά έδωσε στο κοριτσάκι το κουλούρι και την κούκλα της………»
- Σελ. 22-23 Ο δάσκαλος γράφει πάνω στον πίνακα τη λέξη «ευγνωμοσύνη» και συζητά την έννοιά της μαζί με τα παιδιά. Έπειτα, εξηγεί στα παιδιά τη σημασία της ευγνωμοσύνης στη ζωή μας. Τα παιδιά γράφουν τη «Λίστα ευγνωμοσύνης της Χαράς» και τη «Λίστα ευγνωμοσύνης του (όνομά τους)» και τις συμπληρώνουν με αυτά για τα οποία η Χαρά θα έπρεπε να νιώθει ευγνωμοσύνη και αυτά με τα οποία εκείνοι νιώθουν ευγνωμοσύνη.
- Σελ. 24-25 Τα παιδιά γράφουν ή λένε μια σκέψη κάθε παιδιού στο πάρκο που εκφράζει τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του. Π.χ. Παιδί στην κούνια: «Όταν κάνω κούνια, νιώθω πως φτάνω τα σύννεφα». Κλπ.
- Σελ. 24-25 Τα παιδιά συζητούν κατά πόσο έχουν αρχίσει ήδη να παρατηρούν μια μεταστροφή στο συμπεριφορά και τα συναισθήματα της Χαράς και εξηγούν πού νομίζουν οφείλεται αυτό.
- Σελ. 26-27 Τα παιδιά συζητούν για τη δύναμη της φιλίας. Μιλούν για τους δικούς τους φίλους (πώς γνωρίστηκαν, τι τους αρέσει να κάνουν μαζί, κλπ). Θα μπορούσαν ακόμα να ζωγραφίσουν μια εικόνα που να δείχνει τους ίδιους και πώς διασκεδάζουν με τους φίλους τους. Μπορούν ακόμα να βρουν στο διαδίκτυο ποιήματα και τραγούδια για τη φιλία και να διαβάσουν για φιλίες που έμειναν στην ιστορία (π.χ. Δάμωνας και Φιντίας).
- Σελ. 26-27 Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις σχετικά με το αν νομίζουν πως η Χαρά είχε φιλίες στη ζωή της και πως πιθανόν η έλλειψη φίλων να την έκανε να νιώθει λύπη και μοναξιά. Τα παιδιά συζητούν τι μπορούμε όλοι να κάνουμε αν έχουμε έλλειψη φίλων ή αν ξέρουμε παιδιά που δεν έχουν φίλους.
- Σελ. 26-27 Τα παιδιά δραματοποιούν έναν διάλογο μεταξύ των δύο κοριτσιών.
- Σελ. 28-29 Μόνο όμως τα παιδιά μπορεί να νιώσουν στενοχώρια επειδή δεν έχουν φίλους στη ζωή τους; Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι πώς μπορεί να αισθάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις; Ο δάσκαλος προβληματίζει τα παιδιά και εκείνα εκφράζουν απόψεις και εμπειρίες.
- Σελ. 28-29 Τα παιδιά παρατηρούν την εικόνα στη σελ. 29 και συμφωνούν να είναι αυτή η εικόνα η τελευταία πρόταση της ιστορίας τους. Ο δάσκαλος γράφει στον πίνακα τους αριθμούς 1-5 και στον αριθμό 5 γράφει την πρόταση: «Η κυρία Βούλα ενθουσιάστηκε από την επίσκεψη της Χαράς». Τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν ανάποδα την ιστορία και όταν φτάσουν στον αριθμό 1 να έχουν την αρχή της ιστορίας τους.