ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ
- Μπορούμε να ξεκινήσουμε παρουσιάζοντας στα παιδιά το εξώφυλλο και καλώντας τα να γράψουν σε ένα φύλλο χαρτί ή στο τετράδιό τους λέξεις που έρχονται στο μυαλό τους βλέποντας το εξώφυλλο. Οι λέξεις μπορεί να είναι αντικείμενα που υπάρχουν στο εξώφυλλο π.χ. πουά μαγιό, σκύλος, μπλε σακούλα μπορεί όμως να είναι και λέξεις που απλά υπονοούνται π.χ. περιπέτεια, παρακολούθηση, κλπ.
- Ύστερα ζητάμε από τα παιδιά ατομικά ή ομαδικά να χρησιμοποιήσουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούν από τον κατάλογό τους και να επινοήσουν μια ιστορία. Η ιστορία τους μπορεί να έχει σχέση με το εξώφυλλο ή να είναι εντελώς άσχετη. Οι ιστορίες διαβάζονται στην τάξη.
- Διαβάζουμε στα παιδιά την περίληψη και πιανόμαστε από τη φράση: « Ο Άρης συχνά ονειρεύεται ότι είναι ντετέκτιβ και αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τα πιο δύσκολα μυστήρια». Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις σχετικά με το ποια μπορεί να είναι αυτά τα δύσκολα μυστήρια και να τα παρουσιάσουν όσο πιο δημιουργικά μπορούν.
- Γράφουμε μια ακροστιχίδα με τα ονόματα των πρωταγωνιστών στον πίνακα «ΑΡΗΣ» και «ΘΑΝΑΣΗΣ» και ζητάμε από τα παιδιά να ετοιμάσουν δύο ακροστιχίδες με λέξεις ή προτάσεις που να αρχίζουν με κάθε γράμμα του ονόματος των παιδιών και που να περιγράφουν ή να λένε μια ιστορία για εκείνους.
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΒΙΒΛΙΑ
- Διαβάζουμε στο κεφάλαιο πως: Γιατί μέχρι τότε δεν είχα κατασταλάξει. Δε μου άρεσαν αυτά που έκαναν οι άλλοι συμμαθητές μου. Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις σχετικά με το ποια πράγματα απέρριψε ο Άρης μέχρι να ανακαλύψει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει. Μπορούν να φτιάξουν έναν πίνακα στο τετράδιό τους και όταν ολοκληρώσουν ίσως θα μπορούσαν να βάλουν το επάγγελμα που επέλεξε μέσα σε ένα κόκκινο πλαίσιο ή με κάποιο άλλο τρόπο να δείξουν ποιο ήταν αυτό π.χ. Ιδέες για το τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω .1) Να γίνω σεφ και να φτιάχνω τις πιο νόστιμες μακαρονάδες 2) Να γίνω ένας διάσημος πιανίστας3)κλπ
- Χωρίζουμε την τάξη σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα έχει να υπερασπιστεί την άποψη: «Ο μπαμπάς του Άρη έχει δίκιο που θέλει ο γιος του να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο». Η άλλη ομάδα έχει να υπερασπιστεί την άποψη: «Ο Άρης έχει δίκιο που θέλει να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει κι όχι με κάτι που αρέσει στους γονείς του». Δίνεται σε κάθε ομάδα χρόνος για να προετοιμάσει τη θέση της με τα κατάλληλα επιχειρήματα και ύστερα οι δύο ομάδες παίρνουν θέση αντικριστά η μια από την άλλη. Ο δάσκαλος περνά ανάμεσά τους ακούγοντας επιχειρήματα προσπαθώντας να αποφασίσει ποια ομάδα έχει το μεγαλύτερο δίκαιο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ
- Η κίνηση στους δρόμους είναι απίστευτη. Σίγουρα υπάρχει μποτιλιάρισμα. Τα παιδιά επινοούν μερικά πιο πρωτότυπα μποτιλιαρίσματα. Π.χ. ένα μποτιλιάρισμα μυρμηγκιών πίσω από ένα ψίχουλο, ένα μποτιλιάρισμα φιλάθλων στην ουρά πίσω από το ταμείο λίγη ώρα πριν το ντέρμπι, …. Ύστερα επιλέγουν ένα μποτιλιάρισμα και γύρω από αυτό γράφουν μια μικρή ιστορία.
- Τα παιδιά φτιάχνουν ένα κατάλογο με τι θα μπορούσε να βάλει η Μαργαρίτα τον Άρη και τον Θανάση να κάνουν σαν θελήματα στο σπίτι επειδή είπαν στη μαμά τους ότι θα τους συνοδεύσει στη θάλασσα.
Π.χ. Να καθαρίζετε για ένα μήνα το δωμάτιό μου.Να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε το πάτωμα.Να μαζεύτε τα άπλυτά μου και να τα βάζετε στο πλυντήριο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΠΛΕ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ
- Ο άγνωστος κύριος με το μαγιό με τις άσπρες βούλες και την μπλε πλαστική σακούλα. Τα παιδιά θα μπορούσαν να κάνουν υποθέσεις για το ποιος μπορεί να είναι, τι έχει μέσα η πλαστική σακούλα, γιατί την έθαψε μέσα στην άμμο.
- Τα παιδιά γράφουν ένα κατάλογο με άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να κρατάνε τα δύο αδέλφια και τα οποία θα μπορούσαν να τους έχουν προκαλέσει ανάλογη έκπληξη.
- Π.χ. Ένα κόκκινο μήλο μέσα από το οποίο ξετρυπώνει ένα χοντρουλό σκουλήκι, Μια φάκα μέσα στην οποία αντί για ποντίκι είναι πιασμένη μια φούξια σαγιονάρα, Μια αφίσα που γράφει «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ» και έχει πάνω τη φωτογραφία του διευθυντή του σχολείου κ.λ.π.
- Τα παιδιά θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν το εξώφυλλο διατηρώντας τα πρόσωπα σταθερά και αλλάζοντας το αντικείμενο που κρατάνε τα παιδιά στα χέρια τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΜΑΓΙΟ ΜΕ ΑΣΠΡΕΣ ΒΟΥΛΕΣ
- «Τι ξέβρασε το κύμα». Τα παιδιά συμπληρώνουν έναν κατάλογο με αντικείμενα που θα μπορούσε να ξεβράσει το κύμα σε μια αμμουδιά. Ύστερα επιλέγουν ένα αντικείμενο και επινοούν γύρω του μια ιστορία που μπορούν να αφηγηθούν αλυσιδωτά ως εξής: Πρώτο παιδί: Tην τελευταία μέρα του καλοκαιριού στην παραλία ξεβράστηκε μια κόκκινη σαγιονάρα. Δεύτερο παιδί: H σαγιονάρα ήταν τεράστια μέγεθος 45. Τρίτο παιδί: Σαράντα πέντε λεπτά έκαναν να ………………. Και πάει λέγοντας.
- Επιπλέον, θα μπορούσαμε να παίξουμε ένα μικρό θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά ως εξής: Bάζουμε τα παιδιά να σταθούν το ένα πίσω από το άλλο σε τυχαία σειρά. Αυτός που στέκεται πρώτος κρατάει στα χέρια του την εικόνα με το πουά μαγιό. Κρατάμε ένα ντέφι και κάθε φορά που χτυπάμε το ντέφι το παιδί που έχει σειρά ανεβαίνει στη «σκηνή» και λέει μια ατάκα. Κάθε παιδί θα πρέπει να φροντίσει η ατάκα που θα πει να έχει σχέση με τις ατάκες που προηγήθηκαν και να δημιουργηθεί τη συνέχεια μιας ιστορίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΥΝΩΜΟΤΕΙ
- Θεατρικό παιχνίδι. Την ώρα που τα παιδιά είναι έτοιμα να χτυπήσουν το κουδούνι του σπιτιού του κύριου Σπύρου, εκείνος μόλις αντικρίζει τα παιδιά εκπλήσσεται. Γράψε κάτι που θα μπορούσε να πει στα παιδιά.
- Διαβάζουμε στη σελ.37: «Ο κύριος Σπύρος συνεχίζει τη λογοδιάρροια και αυτή τη φορά μας αναλύει όλες τις πινακίδες κυκλοφορίας που συναντάμε στον δρόμο και όλο τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Δίνουμε στα παιδιά χαρτόνια και σχεδιάζουν πρωτότυπα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ
- Ζωγραφίστε το κεφάλι των παιδιών κρυμμένα πίσω από μια ομπρέλα και γράψτε σκέψεις που μπορεί να περνάνε από το μυαλό τους.
- Φτιάξτε μια παγωμένη εικόνα με τους λουόμενους που βλέπουν τον Άρη με τον Θανάση μαζί με τον Μάγκα όταν φτάνουν στην παραλία και είναι γεμάτη κόσμο και όταν σας ακουμπήσει ο δάσκαλός σας στον ώμο εκφράστε μια σκέψη εκείνου που υποδύεστε.
- Διαβάζουμε στη σελ.46: « Ο Άρης ονειρεύεται την τελετή βράβευσης του. Τα παιδιά θα μπορούσαν να υποδυθούν τον αρχηγό της αστυνομίας την ώρα που απονέμει στον Άρη και Θανάση μετάλλιο ανδραγαθίας. Τι θα έλεγε ο αρχηγός αστυνομίας; Ζωγραφίζουν συννεφάκια πανω από τα κεφάλια των λουόμενων και των παιδιών στις σελ. 48-49 και γράφουν τις σκέψεις τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ
- Στην παραλία υπήρχε μια πινακίδα που έγραφε: « Απαγορεύονται οι σκύλοι στην παραλία». Τα παιδιά θα μπορούσαν να σχεδιάσουν πινακίδες που θα μπορούσαν να υπάρχουν στην παραλία.
- Άραγε είδαν με τον ίδιο τρόπο τις εξελίξεις της ημέρας τους ο Άρης και ο Θανάσης; Οι μαθητές θα μπορούσαν να γράψουν μια μικρή ανάρτηση του κάθε παιδιού χωριστά στο ημερολόγιό του το συγκεκριμένο βράδυ, γράφοντας τις εξελίξεις της μέρας με λίγα λόγια. Αυτό που πρέπει να προσέξουν είναι ότι τα δύο κείμενά τους να μη μοιάζουν, για να γίνεται εύκολα αντιληπτό από κάποιον που θα διαβάσει τα δύο κείμενα πως έχουν γραφτεί από δύο διαφορετικά κείμενα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ
- Τα παιδιά σε ζευγάρια παρουσιάζουν έναν μικρό διάλογο που να δείχνει την αντίδραση των γονιών του Άρη και του Θανάση με το που φτάνουν στο τμήμα.
- «Λοιπόν παιδιά μπορείτε να μου περιγράψετε πώς έμοιαζε αυτός ο άνθρωπος». Τα παιδιά θα μπορούσαν να κάνουν το σκίτσο του υπόπτου όση ώρα ο εκπαιδευτικός διαβάζει την περιγραφή των παιδιών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
- Γκρίνια σιδηρόδρομος: Η μαμά των αγοριών όλο γκρινιάζει και παραπονιέται για τη συμπεριφορά των παιδιών της. Και κάθε φορά η γκρίνια της είναι ολόκληρος μονόλογος. Ζητούμε από τα παιδιά να γράψουν έναν τέτοιο μονόλογο γκρίνιας μιας μαμάς για τα παιδιά της.
- Όταν η συζήτηση τελειώνει ο καθένας πάει και κλείνεται στο δωμάτιό του. Τι σκέψεις παίρνει μαζί του; Μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να γράψουν μια σκέψη για κάθε πρόσωπο ή να αναθέσουμε ένα πρόσωπο σε κάθε ομάδα και να γράψει όσες σκέψεις μπορεί για το συγκεκριμένο πρόσωπο.
- Τι να συζήτησαν οι γονείς την ώρα που τα παιδιά πήγαν για ύπνο. Τα παιδιά ετοιμάζουν διαλόγους και τους παρουσιάζουν στην τάξη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ
- Ένα παιδί παίρνει θέση στην «καυτή καρέκλα» της τάξης ως αρχηγός αστυνομίας και τα υπόλοιπα παιδιά τού θέτουν ερωτήσεις για τη ζωή του στο τμήμα και εκτός.
- Τα παιδιά καλούνται να δώσουν τη δική τους εξήγηση στην ερώτηση του Άρη: « Πώς ξέβρασε το κύμα το μαγιό σας;
- Ο Άρης γράφει στο ημερολόγιό του για το πρώτο του μυστήριο καθώς επίσης σκέψεις και συναισθήματά του.