15 Jan
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Ξεκινώντας

Ο εκπαιδευτικός φέρνει στην τάξη ένα κουτί μέσα στο οποίο υπάρχουν αντικείμενα που έχουν σχέση με το βιβλίο. Βγάζουμε ένα ένα και το προσθέτουμε στην ιστορία ή όλα μαζί για να πούνε μια ιστορία. Τα παιδιά κοιτάζουν το εξώφυλλο και αντικαθιστούν τη λέξη μυστήριο με άλλες λέξεις. Π.χ. Παιχνίδι στην παιδική χαρά κλπ. Κάνουν υποθέσεις με βάση τον τίτλο ποια μπορεί να είναι η πλοκή της ιστορίας. Σχεδιάζουν συννεφάκι πάνω από τα κεφάλια των ηρώων της ιστορίας και γράφουν μέσα τι θα μπορούσαν να λένε τα παιδιά μεταξύ τους. Εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε σε ξύλινες ή πλαστικές φιγούρες τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών της ιστορίας και τα παιδιά να κάνουν διαλόγους μεταξύ τους. 

  Σελ.4 Πώς θα ονομάζατε μια τσουλήθρα που αντί να τσουλάς ανεβαίνεις (σκαρφαλώνεις); Π.χ. σκαρφαλήθρα ή ανεβαινουλήθρα κλπ. Επιφωνήματα πάνω στην τσουλήθρα καθώς τσουλάς. Το αγόρι κολλάει σε ένα σημείο στη τσουλήθρα. Τι γίνεται μετά; Γράφουν τη συνέχεια της ιστορίας ή γίνεται δραματοποίηση της σκηνής. 

Σελ.5 Διαβάζουμε στο τέλος τη φράση «Τελευταία αφήνουμε την άμμο». Τι μπορεί να έγινε στην άμμο; Τα παιδιά λένε τις απόψεις τους.

 Σελ.7 Τι θα ήθελες να βρεις εσύ σκάβοντας την άμμο. Κάνε ένα κατάλογο. Γράψε ή σχεδίασε τα αντικείμενα. Στήνουμε μια αμμοδόχο και βάζουμε μέσα καρτέλες με παράξενες λέξεις π.χ. γορίλα, κεφτέδες κλπ. Τα παιδιά λένε προτάσεις του τύπου: «Αν έβρισκα ένα γορίλα στην άμμο θα…» κλπ. 

Σελ.8 Διαβάζουμε στη σελ.8 «Η μια από τις ρόδες του είναι  σπασμένη» . Τα παιδιά γράφουν ή διηγούνται: «Το αυτοκινητάκι εξηγεί πώς έσπασε η ρόδα του». Τι μπορεί να σκέφτεται η Αυγή στην εικόνα; Τα παιδιά θα μπορούσαν να παρουσιάσουν την αντίδρασή της με παντομίμα, με μονόλογο ή να τον ζωγραφίσουν και να γράψουν σκέψεις να ξεπηδούν από το κεφάλι της. 

Σελ.9 Διαβάζουμε «Ώσπου βλέπω ένα αγόρι να κλαίει». Σταματούμε την ανάγνωση σε αυτή τη φράση και τα παιδιά δραματοποιούν τη συνέχεια. Τι έγινε μετά; 

Σελ.10 Δείχνουμε την εικόνα της σελίδας 10 χωρίς το κείμενο και τα παιδιά φαντάζονται  τι μπορεί να λέει το αγόρι που κλαίει. 

Σελ.11 Λύσεις χωμένες στην άμμο. Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις για το τι μπορεί να υπάρχει στην άμμο. Δραματοποιούν τη σκηνή. Π.χ. «Α…ένας/μία/ένα ….(συμπληρώνουν π.χ. ένα σκουλήκι) και δείχνουν την αντίδραση με εκφράσεις του προσώπου τους. 

Σελ.12 «Ο Οδυσσέας ξεθάβει ένα σκουλήκι. Τρομάζει και το πετά στην Αυγή». Συνέχισε την ιστορία. «Κι άλλα σκουλήκια βγαίνουν από την άμμο. Γεμίζει η άμμος σκουλήκια». Συνέχισε την ιστορία.

 Σελ.13 Δίνουμε ανακατεμένα τα γράμματα που βρίσκονται στην εικόνα. Τα παιδιά προσπαθούν να σχηματίσουν τη λέξη. Ποιος; Πού; Πότε; Τι; Γιατί; Οι λέξεις πάνω σε κλειδιά. Κάθε παιδί παίρνει ένα κλειδί και το απαντά για να «ξεκλειδώσει» το αυτοκινητάκι. 

Σελ.13 Διαβάζουμε τη φράση «Έτσι κάνουν οι καλοί ντετέκτιβ» ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ: 1)Να είναι παρατηρητικός και να περνάει απαρατήρητος 2) 3) Τα παιδιά γράφουν μαζί με τον/τη δασκαλο/α τους ένα κατάλογο με τα χαρακτηριστικά ενός καλού ντετέκτιβ. 

Σελ.14 Δυο παιδιά σε ρόλο ντετέκτιβ και η υπόλοιπη τάξη σε ρόλο «Αλκιβιάδη». Οι ντετέκτιβ πηγαίνουν ανάμεσα στους «Αλκιβιάδες» και ρωτούν: «Για ποιο λόγο έθαψες το αυτοκινητάκι;» Ένας ένας οι Αλκιβιάδες ρωτούν.

 Σελ.15 Διαβάζουμε: «Όμως κανένα αγόρι δεν απαντά». Πού πήγε ο Αλκιβιάδης; Τα παιδιά φτιάχνουν ένα κατάλογο. Π.χ. 1) Τουαλέτα για πιπί 2) Κυλικείο για τυρόπιτα 3) Κρύβεται για να σπάσει πλάκα κλπ Επίσης διαβάζουμε: «Καλέ τι πάθατε και φωνάζετε έτσι;» Γράφουν ή λένε έξυπνες δικαιολογίες για να απαντήσουν στη μαμά ο Οδυσσέας και η Αυγή. 

Σελ.16 Διαβάζουμε: «Οι έρευνές μας προχωράνε με ρυθμούς χελώνας». Λένε φράσεις για να δείξουν πως κάτι προχωράει γρήγορα: Π.χ. Οι έρευνές μας προχωράνε όπως ένα πάνθηρα που τον έχει πιάσει το κόψιμο. 

Σελ.18-19 Τραμπάλα συναισθημάτων Το ένα παιδί να έχει το ρόλο του ντετέκτιβ και να λέει κάτι απαισιόδοξο και το άλλο παιδί-ντετέκτιβ να λέει κάτι αισιόδοξο. Π.χ. -Δε θα βρούμε ποτέ τον ιδιοκτήτη -Θα τον βρούμε φτάνει να συνεχίσουμε την έρευνα.

 Σελ.20 Είναι άραγε αυτόπτες μάρτυρες τα κορίτσια; «Πιστεύω πως είναι επειδή…» «Πιστεύω πως δεν είναι επειδή…».

 Σελ.22 Γιατί σφίγγει τα χείλη το κορίτσι; Μήπως κρύβει κάποιο μυστικό; 

Σελ.23 Αδιέξοδο: Ποιου να είναι το αυτοκινητάκι τελικά; 

Σελ.24 Κάνουν μια έρευνα αναφέροντας προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με την άποψη του Οδυσσέα.
 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.