Ξεκινώντας
Ο εκπαιδευτικός φέρνει στην τάξη ένα κουτί μέσα στο οποίο υπάρχουν αντικείμενα που έχουν σχέση με το βιβλίο. Βγάζουμε ένα ένα και το προσθέτουμε στην ιστορία ή όλα μαζί για να πούνε μια ιστορία. Κάνουν υποθέσεις με βάση τον τίτλο ποια μπορεί να είναι η πλοκή της ιστορίας. Σχεδιάζουν εναλλακτικά εξώφυλλα. Δραματοποίηση εξωφύλλου: τι να λέει ο παππούς και το κορίτσι. Όταν τελειώσουν την ανάγνωση του βιβλίου και αφού τα παιδιά έχουν μάθει για την Αμμόχωστο να αλλάξουν τη λέξη «πορτοκαλιές» στον τίτλο με κάποια άλλη λέξη. Π.χ. Στην πόλη με τη χρυσή αμμουδιά Στην πόλη με τους ανεμόμυλους… Τα παιδιά ακούνε το τραγούδι «Αμμόχωστος» πριν ή μετά την ανάγνωση του βιβλίου και βρίσκουν πληροφορίες για τη στιχουργό Νίκη Κατσαούνη.
Σελ.8 Διαβάζουμε ότι ο κύριος Νίκος έχει τη μεγαλύτερη αδυναμία στην πορτοκαλιά του. Τη φροντίζει και της τραγουδά. Τι θα μπορούσε να της τραγουδά; Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις γιατί ο κύριος Νίκος έχει τόσο έντονα συναισθήματα για την πορτοκαλιά του. Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά των γειτόνων του; Δραματοποίηση σκηνής.
Σελ.12 Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον κύριο Νίκο και γράφουν πάνω στα δάκρυά του όσα έχασε. Διαβάζουμε στο τέλος της σελίδας: «Μα το σπίτι σου είναι εδώ». Το «εδώ» και το «εκεί». Τα παιδιά γράφουν προτάσεις ή στίχους με το εδώ και το εκεί των προσφύγων. Π.χ. Εδώ ένα προσφυγικό σπιτάκι/εκεί το πατρικό μας. Εδώ μια αρχή καινούρια/εκεί τα παιδικά μας χρόνια.
Σελ. 13 Διαβάζουμε τη φράση « Έχεις ακούσει για μια πόλη φάντασμα;». Tα παιδιά αφηγούνται μια ιστορία με τίτλο «Η πόλη φάντασμα». (Δεν είναι απαραίτητο να είναι για την Αμμόχωστο). Ζωγραφίζουν το κορίτσι να μυρίζει τον ανθό και γύρω της μια δίνη που τη μεταφέρει πίσω στον χρόνο. Μαγικός ρεαλισμός. (Εξηγούμε στα παιδιά τι είναι. Χρήση στοιχείων φαντασίας σε ρεαλιστικά κείμενα που όμως εκλαμβάνονται ως αληθινά από τους πρωταγωνιστές). Πώς αλλιώς θα παρομοιάζετε τα μπλε μάτια; Π.χ. σαν ασυννέφιαστος ουρανός Σαν ήρεμη θάλασσα κ.ο.κ.
Σελ.15 Για κάθε εικόνα που δείχνει ένα σημείο της πόλης παρουσιάζουμε την αντίστοιχη φωτογραφία και δίνονται περισσότερες πληροφορίες.
Σελ.19 Ζωγραφίζουν κιβώτια και γράφουν μέσα προϊόντα που εξήγαγε η Αμμόχωστος ή τα ζωγραφίζουν.
Σελ.22 Ζωγραφίζουν τον παππού που ψαρεύει ψάρια. Μέσα σε κάθε ψάρι γράφουν ένα επίθετο που να περιγράφει την Αμμόχωστο με βάση όσα είδαμε ως τώρα.
Σελ.24 Παίζοντας φανταστική υδατοσφαίριση τα παιδιά σε ζευγάρια με μουσική παγώνουν όταν σταματά η μουσική και λένε κάτι που έχασαν οι κάτοικοι της Αμμοχώστου το 1974.
Σελ.28 Ζωγραφίζουν δικά τους άρματα από τη γιορτή του πορτοκαλιού αφού δουν πρώτα φωτογραφίες.
Σελ.30 Διαβάζουμε: «Είναι το Ελληνικό Γυμνάσιο. Εδώ φοίτησε ο Γρηγόρης Αυξεντίου και ο Αντώνης Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α.». Τι γνωρίζετε γι’ αυτούς τους δύο ή άλλους ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α.;
Σελ.34 Μπαίνουμε στο τρένο να πάμε στην Αμμόχωστο. Τι βλέπετε καθώς πηγαίνουμε; Ζωγραφίζουν τα βαγόνια. Σε κάθε βαγόνι γράφουν σκέψεις για την Αμμόχωστο.
Σελ.38 Τα παιδιά συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες για τον βασιλιά Ευαγόρα και τα παρουσιάζουν στην τάξη.
Σελ.40 Γνωρίζουμε και μαθαίνουμε διάφορους παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς. Μπορεί να γίνει και ημερίδα χορού στο σχολείο και να τους παρουσιάσουν σε άλλες τάξεις του σχολείου.
Σελ.44 Τα παιδιά συλλέγουν πληροφορίες για το καφέ Edelweiss . Ζωγραφίζουν συννεφάκια πάνω από τα πρόσωπα και γράφουν μέσα τι μπορεί να λένε οι θαμώνες της καφετέριας.
Σελ.54 και σελ.55 Βρίσκουν και άλλα ποιήματα που έγραψε ο Σεφέρης και ο Ελύτης για την Κύπρο και άλλες πληροφορίες για τις επισκέψεις τους στην Αμμόχωστο και τους δεσμούς τους με το νησί.
Σελ.56 Διαβάζουμε: «Το βλέμμα μου απλώνεται μακριά. Απ’ άκρη σ’ άκρη είναι στημένες στην αμμουδιά πολύχρωμες ομπρέλες». Στέκεστε στην αμμουδιά. Τι σκέφτεστε;
Σελ.63 Η Αριάδνη μαζί με τον κύριο Νίκο ανάβουν κερί στην εκκλησία του Αγίου Μέμνονα και προσκυνούν τις εικόνες. Τα παιδιά γράφουν μια μικρή προσευχή που θα μπορούσαν να είχαν πει οι πρωταγωνιστές για την Αμμόχωστο.
Σελ. 66 Ζωγραφίζουν σε κόλλα μέγεθος Α3 την πορτοκαλιά και πάνω στα πορτοκάλια/ανθούς γράφουν λέξεις για ειρήνη/ελευθερία/επιστροφή.
Σελ.70 Κάποιος Αμμοχωστιανός άφησε πάνω στο συρματόμπλεγμα τη φράση: «Άφησα μέσα την ψυχή μου. Ανοίξετε». Γράψετε κι άλλα συνθήματα.