Μπορούμε να ξεκινήσουμε παρουσιάζοντας το εξώφυλλο στα παιδιά και να σταθούμε στον τίτλο, «Φως Χριστουγέννων» και να τους ζητήσουμε να μας εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει ο τίτλος αυτός. Ακόμη, μπορεί να τους ζητηθεί να κάνουν εικασίες για την ιστορία διαβάσουμε.
Ο δάσκαλος γράφει στον πίνακα τη λέξη «Χριστούγεννα» και καλεί τα παιδιά να γράψουν σ’ ένα φύλλο χαρτί ή στο τετράδιό τους λέξεις που έρχονται στο μυαλό τους βλέποντας τη λέξη Χριστούγεννα. Έπειτα, ζητείται από τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις λέξεις που έγραψαν και να επινοήσουν μια ιστορία.
Ο δάσκαλος ζητά από τα παιδιά να περιγράψουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο και ύστερα να το ζωγραφίσουν. Εναλλακτικά τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα περιγράφει πως στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η άλλη το ζωγραφίζει. Ύστερα, γίνεται το αντίθετο. Γράφουμε λέξεις στον πίνακα που θα βοηθήσουν τα παιδιά (Στην αρχή/Αρχικά, Μετά/Έπειτα, ΄Υστερα, Στο τέλος).
Τα παιδιά ζωγραφίζουν συννεφάκια πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων που είναι στο εξώφυλλο. Ύστερα θα μπορούσαν να γράψουν μια σκέψη που πιστεύουν θα έλεγαν. Συζητώντας θα μπορούσαν να κάνουν εικασίες σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι (άνδρας, γυναίκα, παιδί), ποια σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους; Τι γυρεύουν στην πόλη;
Επιλέγουν ένα από τα τρία πρόσωπα και περιγράφουν πως μπορεί να είναι ο χαρακτήρας του.
Επιπλέον, δίνουμε έμφαση στο πόσο φωτεινό δείχνει το χριστουγεννιάτικο δεντράκι, τα σπίτια, οι δρόμοι κλπ.
Παρουσιάζεται το κείμενο του οπισθόφυλλου και δίνονται στα παιδιά οι εικόνες του παραμυθιού για να τις βάλουν σε μια λογική σειρά. Εναλλακτικά, μπορούν τα παιδιά να δώσουν έναν τίτλο για κάθε εικόνα.
Τα παιδιά κοιτάζουν στο οπισθόφυλλο στο τέλος της περίληψης τη φράση Τι είναι Χριστούγεννα και δίνουν απαντήσεις προφορικά τι σημαίνουν γι’ αυτά τα Χριστούγεννα.
Χριστούγεννα είναι…
Διαβάζουν τη δεύτερη ερώτηση στην περίληψη. Πώς θα υποδεχτούν οι κάτοικοι της φωτεινής πόλης τους νεοφερμένους; Xωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες. Δημιουργούμε ανάλογο σκηνικό όπως του παραμυθιού και τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν μια παγωμένη εικόνα που να παριστά τους τρεις χαρακτήρες. Ο εκπαιδευτικός αγγίζει τον ώμο του κάθε παιδιού κι αυτό λέει με τη σειρά του αυτό που σκέφτεται ή νιώθει εκείνη τη στιγμή μέσα στον ρόλο του.
Διαβάζοντας και δουλεύοντας το βιβλίο
σ.1 Διαβάζουμε ότι «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πόλη που οι κάτοικοί της γιόρταζαν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τα Χριστούγεννα. Από πολύ νωρίς, αρκετούς μήνες πριν, ξεκινούσαν τις προετοιμασίες». Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις σχετικά με το ποιες προετοιμασίες έκαναν οι κάτοικοι για στολίσουν την πόλη τους.
Γράψε ένα κατάλογο στο τετράδιό σου με πράγματα που θα ήθελες να αγοράσεις για να στολίσεις το δωμάτιο ή την τάξη σου.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν μια βιτρίνα στολισμένη χριστουγεννιάτικα π.χ. βιτρίνα παιχνιδιών. Ύστερα, ζωγραφίζουν συννεφάκια πάνω από τα παιχνίδια και γράφουν μέσα διάφορες ατάκες προσωποποιώντας τα αντικείμενα.
«Κάθε χρόνο ο δήμαρχος σε ειδική γιορτή…», ζητούμε από τα παιδιά να βρουν λέξεις που ομοιοκαταληκτούν με τη λέξη «κουμπί» (Θαμπή, αναλαμπή, πομπή, εκπομπή, μπει, ξαναμπει, τσαμπί, ρουμπί κλπ) και τις καταγράφουμε στον πίνακα. Ύστερα, τους ζητούμε να φτιάξουν ένα αστείο ποιήμα ή μια μικρή ιστορία χρησιμοποιώντας τις λέξεις από τον κατάλογο.
«Κάθε χρόνο το έφτιαχναν λίγο πιο ψηλό…». Πόσο ψηλό μπορεί να ήταν το δέντρο; Συμπληρώνουν τη φράση:
Κάθε χρόνο πιο ψηλό κι από ένα σπίτι/κι από ένα γίγαντα/κι από ένα ουρανοξύστη.
Ο δάσκαλος παρουσιάζει στα παιδιά εικόνες που έχει βρει στο διαδίκτυο με τα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα του κόσμου. Τα παιδιά γράφουν πόσα μέτρα θα ήταν το δέντρο, πόσα στολίδια χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό του, πόσα λαμπιόνια και πόσοι εργάτες δούλευαν για το στήσιμό του. Με βάση τις απαντήσεις που θα δώσουν φτιάχνουν μια μικρή ιστορία.
Ζητείται από τα παιδιά να σκεφτούν για ποιο λόγο η συγγραφέας δεν έδωσε όνομα στην πόλη και θα μπορούσε να ζητηθεί να δώσουν αυτοί διάφορα ονόματα.
Ρώτησε, ψάξε, γράψε: Πότε στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πόλη σου; Πάρε συνέντευξη από τον δήμαρχο της πόλης.
«Οι φουρνάρισσες και οι φουρνάρηδες ταξίδευαν στο εξωτερικό για να πάρουν τα πιο ακριβά υλικά και να φτιάξουν μ’ αυτά τα πιο νόστιμα μελομακάρονα και τους πιο μεγάλους κουραμπιέδες». Γράψε τη συνταγή του πιο νόστιμου κουραμπιέ, του πιο γλυκού ψωμιού, των πιο τραγανών μπισκότων, του πιο νόστιμου μελομακάρονου. Αν υπάρχει ώρα μπορείτε να δοκιμάσετε με τους συμμαθητές και τον δάσκαλό σας μια συνταγή. Ύστερα, μπορείτε να τα πουλήσετε και με τα λεφτά που θα μαζέψετε να τα δώσετε για φιλανθρωπικό σκοπό.
«Κάθε Χριστούγεννα χιλιάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι έρχονταν από άλλες πόλεις για να θαυμάσουν την ονειρεμένη φωτεινή πόλη τους». Τι θα έλεγαν άραγε οι επισκέπτες από άλλες πόλεις; Το κάθε παιδί σκέφτεται την πιο απίθανη ατάκα που θα έλεγε μόλις αντίκριζε όλα αυτά τα στολίδια και τα φώτα. Δημιουργείται το σκηνικό και τα παιδιά έρχονται και σταματούν μπροστά από το δέντρο/βιτρίνα/σπίτι/δρόμο και λένε την ατάκα τους.
Π.χ. Δεν έχω ξαναδεί πιο όμορφη πόλη. Είναι μαγεία…
«Οι κάτοικοί της που τ’ άκουγαν όλα αυτά φούσκωναν από περηφάνια και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κάνουν ακόμα πιο φωτεινή την πόλη τους γιατί δεν ήθελαν καμιά πόλη να μπορέσει ποτέ να τους ξεπεράσει». Γράψε ένα διάλογο ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης.
Ο δήμαρχος της πόλης παίρνει ένα τηλεγράφημα που λέει πως η γειτονική πόλη είναι πιο φωτεινή και πιο όμορφα στολισμένη από τη δική τους. Φτιάξτε σενάρια με την ομάδα σας για το πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι και ποια μέτρα έλαβαν για να αλλάξουν την κατάσταση και η πόλη τους να γίνει πάλι πρώτη. Ο εκπαιδευτικός γράφει στον πίνακα χρήσιμες λέξεις ή φράσεις για να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά καθώς διηγούνται την ιστορία τους. Π.χ. ύστερα, έπειτα, στη συνέχεια, λίγο μετά, δυστυχώς, ευτυχώς, τελικά κ.α.
«Λίγες βδομάδες πριν από εκείνα τα Χριστούγεννα, μια οικογένεια από τη γειτονική πόλη ήρθε να μείνει στην πόλη τους και μάλιστα μέσα σε ένα αυτοκίνητο». Γράφουμε στον πίνακα τη φράση: Όλοι οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με την παρουσία τους και μερικούς αιτιολογικούς συνδέσμους π.χ. γιατί, διότι, επειδή, αφού, πως, ότι κ.α. και έπειτα ζητάμε από τα παιδιά να επεκτείνουν την πρόταση χρησιμοποιώντας τους πιο πάνω συνδέσμους.
Π.χ. « Όλοι οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με την παρουσία τους γιατί η πόλη τους θα γινόταν πολύ άσχημη και …»
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η μια καλείται να υποστηρίξει την άποψη, Οι κάτοικοι έπραξαν σωστά που έστειλαν τον δήμαρχο να διώξει τους καινούριους από την πόλη τους. Η άλλη ομάδα καλείται να υποστηρίξει την άποψη, , Οι κάτοικοι έπραξαν σωστά που έστειλαν τον δήμαρχο να διώξει τους καινούριους από την πόλη τους. Η κάθε ομάδα ετοιμάζει τα επιχειρήματά της.
Πώς άραγε νιώθουν οι καινούριοι κάτοικοι; Τα παιδιά γράφουν μια δυο παραγράφους σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση.
Π.χ. «Όταν είδα τον δήμαρχο να μας πλησιάζει με απειλητική διάθεση κατάλαβα ότι δεν ήμασταν ευπροσδεκτοι σ’αυτή την πόλη…».
Για ποιους λόγους οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ή να μεταναστεύσουν; Γνωρίζεις παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων;
O δάσκαλος παρουσιάζει στα παιδιά την εικόνα με το αυτοκίνητο (σκηνή). Τα παιδιά καλούνται να διατυπώσουν προτάσεις ως εξής:
Mέσα στη σκηνή υπάρχουν… ή εναλλακτικά θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν το εσωτερικό της σκηνής.
Ζωγραφίζουν τις δύο κυρίες και σχεδιάζουν πάνω από τα κεφάλια τους συννεφάκια. Μέσα στο συννεφάκι θα μπορούσαν να γράψουν μια σκέψη ή ατάκα που πιστεύουν πως θα μπορούσαν να λένε οι κυρίες.
«-Είναι κανείς εδώ; απαίτησε να μάθει ο δήμαρχος», τα παιδιά παρατηρούν την εικόνα και διηγούνται προφορικά μια ιστορία με τίτλο: «Ο δήμαρχος με το κόκκινο παπιγιόν». Η ιστορία μπορεί να έχει και να μην έχει σχέση με το παραμύθι μας.
«Αποφάσισαν να κάνουν ό,τι περνάει απ΄ το χέρι τους για να τους διώξουν από τη φωτεινή τους πόλη». Γράψε στο τετράδιό σου τα μέτρα που αοφάσισαν να λάβουν οι κάτοικοι για να διώξουν τους μετανάστες.
Τα γλυκά ζωντανεύουν. Τι θα έλεγαν στη φουρνάρισσα και στον δήμαρχο αφού άκουσαν τη συζήτηση;
Γράψε μια αγγελία που θα μπορούσε να βάλει η φουρνάρισσα στην εφημερίδα ζητώντας προσωπικό για να τον βοηθήσει να φτιάξει ξανά τα γλυκά (π.χ. ποια προσόντα είναι απαραίτητα).
«Από την επόμενη κιόλας μέρα ήταν που άρχισαν να συμβαίνουν ανεξήγητα πράγματα σε εκείνη την πόλη». Στη σελίδα αυτή η φουρνάρισσα διώχνει το αγόρι και δεν του δίνει ψωμί και το αποκαλεί ζητιάνο. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τα παιδιά ν’ αλλάξουν την τροπή της ιστορίας αλλάζοντας το χαρακτήρα της φουρνάρισσας. Η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να γίνει ατομικά ή ομαδικά. Πώς θα εξελισσόταν η ιστορία; Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κάπως έτσι: «H φουρνάρισσα μόλις είδε το αγόρι έτρεξε να το υποδεχτεί γεμάτη αγάπη και τρυφερότητα…».
Η φουρνάρισσα δε θέλει με τίποτα το αγόρι στο αρτοποιείο της. Πώς θα μπορούσε να το διατυπώσει για να δείξει πόσο πολύ αρνητική είναι.
Π.χ. «Παρά να είσαι εδώ προτιμώ…»
«Το αγόρι λυπημένο γύρισε και βγήκε έξω. Η φουρνάρισσα βρόντηξε την πόρτα πίσω του και πήγε να θαυμάσει τα γλυκά που έφτιαξε τις τελευταίες μέρες. Άνοιξε την ντουλάπα αλλά τι να δει; Τα γλυκά, τα ψωμιά, οι τάρτες, όλα ανεξαιρέτως είχαν χαλάσει». Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να επινοήσουν μια ιστορία για το τι έγινε με τα γλυκά και χάλασαν.
Π.χ. «Η φουρνάρισσα κοίταξε καλύτερα και είδε ένα μικροσκοπικό ποντικάκι …»
Τι θα φάνε οι κάτοικοι στο δείπνο; Tα παιδιά καλούνται να βρουν και να εισηγηθούν ιδέες για το τι θα έτρωγαν οι καλεσμένοι. Μπορούν να φτιάξουν ένα χριστουγεννιάτικο μενού που θα περιλαμβάνει ορεκτικά, κυρίως πιάτα, επιδόρπιο.
Τα παιδιά σε ζευγάρια παρουσιάζουν ένα μικρό διάλογο ανάμεσα στη φουρνάρισσα και στον δήμαρχο. Τι θα μπορούσε να του πει;
«Στην άλλη μεριά της πόλης ο καταστηματάρχης στόλιζε τα ράφια με τα καινούρια παιχνίδια που μόλις είχε παραλάβει». Τα παιδιά γράφουν έναν κατάλογο με τα παιχνίδια που είχε στο κατάστημα. Ύστερα επιλέγουν ένα από αυτά και το περιγράφουν.
Ζητάμε από τα παιδιά να περιγράψουν τι παιχνίδι θα ήθελαν να τα Χριστούγεννα.
Κοιτάζουμε την εικόνα. Τα παιχνίδια αποκτούν φωνή. Σχεδιάζουν συννεφάκια πάνω από κάθε παιχνίδι και βάζουν μέσα μια ατάκα που λέει το καθένα. Τι θα μπορούσαν να πουν στον καταστηματάρχη;
Στην εικόνα υπάρχουν διάφορα παιχνίδια:κούκλα, τρενάκι, κάστρο, μολυβένιος στρατιώτης. Μπορούμε να παίξουμε με τις τρεις αυτές λέξεις με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να γράψουν σε ένα κομμάτι χαρτί μια πρόταση που να είναι πρωτότυπη και να περιλαμβάνει τις πιο πάνω λέξεις. Έπειτα γράφονται στον πίνακα οι προτάσεις και κάθε ζευγάρι/ομάδα επιλέγει μια πρόταση και φτιάχνει μια μικρή ιστορία. Στη συνέχεια την αφηγούνται στους συμμαθητές τους.
Τα παιδιά γράφουν έναν κατάλογο-λίστα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τραγουδούν κάποια από αυτά. Σε συμφωνία με τον διευθυντή θα μπορούσαν να τα τραγουδήσουν στο σχολείο ή στους γονείς στα πλαίσια κάποιας χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης.
Τα παιδιά της χορωδίας δε συμφωνούν με τον μαέστρο. Θέλουν το αγόρι να ενταχθεί στη χορωδία τους.
Γράψε τους στίχους ενός αγαπημένου σου χριστουγεννιάτικου τραγουδιού. Σε μια παράγραφο γράψε ένα φανταστικό περιστατικό που να σχετίζεται με τους στίχους.
Βρίσκουμε τα κάλαντα από διάφορες περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδας και τα τραγουδάμε. Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν;
Tι να συζητούσαν άραγε οι τρεις αυτοί άνθρωποι (φουρνάρισσα, καταστηματάρχης, μαέστρος) την ώρα που βάδιζαν στο σπίτι του κύριου δημάρχου; Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των τριών και δραματοποιούν τη σκηνή.
Τα παιδιά γράφουν ένα μονόλογο του δημάρχου την ώρα που είδε τους τρεις αυτούς ανθρώπους να έρχονται στο γραφείο του.
«Ο δήμαρχος καθισμένος στο γραφείο του άκουγε με προσοχή όλα όσα του εξιστορούσε το οργισμένο πλήθος». Στο γραφείο του δήμαρχου υπήρχαν δύο στοίβες από χαρτιά. Τι θα μπορούσαν να γράφουν αυτά τα έγγραφα; Tα παιδιά κάνουν υποθέσεις προφορικά ή γραπτά.
«Ο δήμαρχος δεν είχε καμιά διάθεση να χάσει τη θέση του…», Τι θα μπoρούσε να πει για να δείξει ότι είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να φύγουν οι καινούριοι κάτοικοι;
«Ο άντρας αναστέναξε και της γυναίκας τα μάτια βούρκωσαν». Tι συζήτησαν άραγε ενώ έφευγαν ο άντρας με τη γυναίκα του; Φτιάξτε έναν διάλογο προφορικά ή γραπτά. Εναλλακτικά τα παιδιά μπορούν να δραματοποιήσουν τη σκηνή με παντομίμα(αφού μοιραστούν τους ρόλους) προσπαθώντας να αποδώσουν όσο πιο πιστά μπορούν την ένταση των συναισθημάτων.
Υποθέτουμε ότι ο δήμαρχος νιώθει τύψεις που έδιωξε τους καινούριους κατοίκους και άκουσε τη φουρνάρισσα, τον καταστηματάρχη και τον μαέστρο. Αποφασίζει λοιπόν να παραιτηθεί. Γράψε τι θα έγραφε στο γράμμα εξηγώντας τους λόγους παραίτησής του.
Τι έγραφαν οι εφημερίδες σχετικά με την αποτυχία της φωταγώγησης; Tα παιδιά βρίσκουν ένα πρωτότυπο τίτλο και γράφουν ένα μικρό άρθρο.
Τι θα μπορούσαν να ζητωκραυγάζουν οι καλεσμένοι; Δίνουμε στ παιδιά χαρτόνια και γράφουν πάνω συνθήματα.
«Όλοι φόρεσαν τα καλά τους και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία». Το κάθε παιδί σχεδιάζει έναν επισκέπτη ή έναν κάτοικο με επίσημα ρούχα. Κόβουν τις φιγούρες και ο καθένας περιγράφει τα ντύσιμό του. Εναλλακτικά μπορούν να κρατούν τις φιγούρες και να παίξουν κουκλοθέατρο.
Ο δήμαρχος στέκεται πάνω σε μια εξέδρα και εκφωνεί λόγο. Πού θα ήθελε το κάθε παιδί να στέκεται;( π.χ. σε σκηνή θεάτρου κλπ). Εξηγεί την επιλογή του.
Στην εξέδρα γράφει: Kαλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά. Τι ευχές λέμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Tα παιδιά σχεδιάζουν κάρτες και γράφουν τις ευχές τους.
Ο δήμαρχος πάτησε το κουμπί. Φανταζόμαστε ότι το κουμπί έχει μαγικές ιδιότητες και ότι πατώντας το μπορεί να μας πραγματοποιήσει μια ευχή ή επιθυμία. Ζητάμε από τα παιδιά να γράψουν ποια είναι αυτή και να εξηγήσουν τον λόγο.
Άραγε να είχαν όλοι την ίδια γνώμη για την αποτυχία της εκδήλωσης; Tα παιδιά θα μπορούσαν να γράψουν μια μικρή ανάρτηση των κατοίκων, του δημάρχου, των επισκεπτών στο ημερολόγιό τους για τη συγκεκριμένη βραδιά γράφοντας τις εξελίξεις με λίγα λόγια. Προτού γράψουν ζητάμε από κάποια παιδιά να αφηγηθούν μέρος της ιστορίας σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Επίσης, τονίζουμε στα παιδιά ότι εκείνο που πρέπει να προσέξουν είναι ότι τα κείμενα τους να μη μοιάζουν, να γίνεται δηλαδή αντιληπτό ότι πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα.
Ο δήμαρχος παρατηρεί το φως και απορεί τι είναι. Τα παιδιά θα μπορούσαν να ετοιμάσουν μια ιστορία μυστηρίου απαντώντας στις ερωτήσεις: Ποιος; Πού; Πότε; Tι; Γιατί; Απαντώντας τα ερωτήματα τα παιδιά ίσως εμπνευστούν πιο εύκολα και να χτίσουν μια ιστορία.
Ρόμπα-παντόφλες. Ο δάσκαλος ζητά από τα παιδιά να γράψουν την πιο πρωτότυπη πρόταση σε ένα χαρτί με τις δύο αυτές λέξεις. Επιλέγει στην τύχη μια πρόταση και ζητά από τα παιδιά να φτιάξουν μια ιστορία.
Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς Χριστό; Tι εννοούσε ο άντρας με αυτή τη φράση; To κάθε παιδί γράφει ελεύθερα τις σκέψεις του και αν θέλει τις ανακοινώνει στην τάξη.
Η φουρνάρισσα μετανοιώνει. Γράφει ένα γράμμα και το στέλνει στους καινούριους κατοίκους εκφράζοντας τη μεταμέλειά της. Κάθε παιδί γράφει το γράμμα της φουρνάρισσας. Ύστερα ανταλάσσουν γράμματα. Κάποιο παιδί παίρνει τον ρόλο του άντρα ή της γυναίκας και απαντά στα γράμματα της φουρνάρισσας.
Τα παιδιά ξαναγράφουν προτάσεις ξεκινώντας με τη φράση Χριστούγεννα είναι… και συγκρίνουν τις προτάσεις τους με αυτές που έγραψαν στην αρχή πριν διαβάσουν το παραμύθι.
«Κοκκίνισε από ντροπή και δεν είπε κάτι άλλο». Τα παιδιά γράφουν σε χαρτάκια προτάσεις που ξεκινούν με τη φράση « Κοκκίνισα από ντροπή όταν…». Ο δάσκαλος τα βάζει σε ένα κουτί και επιλέγει στην τύχη μια απ’ αυτές για να φτιάξουν οι μαθητές μια ιστορία.
Τα παιδιά διηγούνται την ιστορία της Γέννησης του Χριστού. Σε τι μοιάζει με την ιστορία που διάβασαν;
Tα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με την πρόταση: «Όταν έφευγαν …σκοτάδι». Τι θα μπορούσαν να πουν στους κατοίκους για να μη νιώθουν άδειοι από χαρά;
«Σταθείτε! φώναξε ένα μικρό κορίτσι και έτρεξε προς το μέρος τους. Πάρε, είπε στο αγόρι που έτρεμε από το κρύο και το σκέπασε με τη μάλλινή της ζακέτα. Ύστερα ένα αγόρι μεγαλύτερο πήγε κι αυτό προς το μέρος του και του χάρισε την τρομπέτα που κρατούσε». Γράψε έναν κατάλογο με πράγματα που θα πρόσφεραν οι υπόλοιποι κάτοικοι στο παιδί και στους γονείς του.
Τα παιδιά δραματοποιούν τη σκηνή που περιγράφεται αφού μοιράσουν ρόλους (άντρας, γυναίκα, παιδί, φουρνάρισσα κλπ) Γράφουν σε ομάδες μια μικρή θεατρική σκηνή και την παρουσιάζουν στις υπόλοιπες ομάδες.
Αν τα παιδιά ήταν ανάμεσα στους κατοίκους, τι θα πρόσφεραν στο μικρό αγόρι και στην οικογένειά του; Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στην πόλη που ζεις; Τι θα μπορούσες να κάνεις γι’ αυτό;
Ζωγραφίζουν συννεφάκια πάνω από τα κεφάλια των προσώπων της εικόνας (άντρα-γυναίκας) και γράφουν μέσα τι μπορεί να σκέφτηκαν εκείνην την ώρα που το κορίτσι σκέπαζε με τη ζακέτα της το αγόρι.
«Η καρδιά τους πλημμύρισε φως…» τα παιδιά συμπληρώνουν τη φράση: «Η καρδιά μου πλημμυρίζει φως όταν…».
Κοίταξε την τελευταία εικόνα και προσπάθησε να διηγηθείς μια μικρή ιστορία που να ταιριάζει με την εικόνα αλλά να μην έχει καμιά σχέση με την ιστορία που διαβάσαμε.